Klienci nas kochają

  • uuid 74e1a1a5 6f40 4028 a6a6 852a295ec504 | Ochrona przed naruszeniami prywatności
    Zaufały nam tysiące klientów
  • uuid 0e2bb2d2 15e1 4782 aac7 89df887ba2c3 | Ochrona przed naruszeniami prywatności
    Brak opłaty z góry
  • uuid 53eb1ec5 b283 4f79 98a2 fb5815c90cd3 | Ochrona przed naruszeniami prywatności
    ≈ 85% skuteczności
  • uuid 84ea24a3 acf6 4503 9ece 393ddb536ba0 | Ochrona przed naruszeniami prywatności
    Jesteśmy międzynarodowi

Wprowadzenie

Naruszenie prywatności to nieautoryzowany dostęp, pozyskanie, ujawnienie lub wykorzystanie wrażliwych i poufnych informacji, które mają pozostać prywatne. Prywatność danych jest zapisana w zasadach i zabezpieczeniach zarówno offline, jak i online. Poufność jest Twoim prawem.

Naruszenie prywatności może mieć poważne konsekwencje, które zaskakują znikąd. Te konsekwencje mogą być różne: od ciągłego otrzymywania spamu i potencjalnych, oszustw aż po straty finansowe, pomówienia, kradzież tożsamości, utratę reputacji, problemy prawne, a także naruszenie bezpieczeństwa innych kont i urządzeń.

I to nie tylko hakerzy lub wypadki mogą stać za naruszeniami prywatności, ale organizacje lub platformy medialne, którym zaufałeś, również nadużywają Twoich danych osobowych. Jeśli ich działania stanowią wyciek prywatności bez zgody użytkownika, to nawet duże korporacje mogą zostać za to ukarane.

Kluczowe wnioski

  • Naruszenie prywatności to nieautoryzowany dostęp do chronionych danych.
  • Dane osobowe mogą być gromadzone złośliwie w wyniku cyberataku.
  • Dane osobowe mogą być gromadzone i bezprawnie udostępniane przez firmy.
  • Niezależnie od tego, czy zostałeś poszkodowany, czy dopiero badasz swoje możliwości, możesz sprawdzić, czy kwalifikujesz się do odszkodowania.

Ochrona przed naruszeniem prywatności

Zasady prywatności danych (na przykładzie GPDR) są następujące:

Ograniczenie celu: Firmy powinny jasno określać, dlaczego gromadzą dane osobowe i wykorzystywać je wyłącznie w tych określonych celach.

Uczciwość, zgodność z prawem i przejrzystość: Firmy powinny traktować dane osobowe w sposób uczciwy, przestrzegać prawa i otwarcie informować o tym, w jaki sposób wykorzystują zebrane informacje.

Minimalizacja danych: Firmy są zobowiązane do gromadzenia tylko tych danych, których potrzebują do określonego celu.

Ograniczenie przechowywania: Firmy powinny przechowywać dane osobowe tylko tak długo, jak to konieczne i bezpiecznie pozbywać się ich, gdy już nie są już potrzebne.

Dokładność: Firmy muszą upewniać się, że posiadane przez nie dane osobowe są prawidłowe i niezwłocznie naprawiać wszelkie występujące w nich błędy.

Poufność i integralność: Firmy powinny chronić dane osobowe przed nieautoryzowanym dostępem, zmianami lub zniszczeniem.

Odpowiedzialność: Firmy są zobowiązane do wykazania, że przestrzegają zasad, prowadząc dokumentację, dokonując niezbędnych ocen i współpracując z organami ochrony danych.

NIST (National Institute of Standards and Technology) udostępnia Privacy Framework jako dobrowolne narzędzie pomagające organizacjom identyfikować zagrożenia dla prywatności i nimi zarządzać. Niepowodzenie w którymkolwiek z tych punktów może oznaczać bezprawne naruszenie prywatności. Zawsze powinieneś zostać powiadomiony tak szybko, jak to możliwe, jeśli Twoje prywatne informacje zostały naruszone, abyś mógł podjąć środki w celu zabezpieczenia swoich kont i danych.

Prywatność użytkowników jest chroniona przez przepisy i agencje na całym świecie. Oto niektóre z nich, które mogą pociągnąć do odpowiedzialności za naruszenie prywatności nawet duże korporacje:

Unia Europejska (UE)

Organizacja: Europejska Rada Ochrony Danych (EROD)

  • Odpowiednie prawo: ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO)
  • Opis: RODO zapewnia spójne zasady ochrony danych w całej UE, chroniąc prawa osób fizycznych do prywatności.

Wielka Brytania

Organizacja: Biuro Komisarza ds. Informacji (ICO)

  • Odpowiednie prawo: ustawa o ochronie danych z 2018 r. (zawierająca RODO w Wielkiej Brytanii)
  • Opis: ustawa o ochronie danych z 2018 r. integruje przepisy RODO w celu uregulowania przetwarzania danych osobowych w Wielkiej Brytanii, chroniąc prawa do prywatności.

Kanada

Organizacja: Biuro Kanadyjskiego Komisarza ds. Prywatności (OPC):

  • Odpowiednie prawo: ustawa o ochronie danych osobowych i dokumentów elektronicznych (PIPEDA)
  • Opis: PIPEDA reguluje przetwarzanie danych w sektorze prywatnym w Kanadzie, równoważąc prywatność z potrzebami biznesowymi.

Jurysdykcja: Australia

Organizacja: Biuro Australijskiego Komisarza ds. Informacji (OAIC):

  • Prawo: ustawa o prywatności z 1988 r
  • Opis: ustawa o prywatności z 1988 r. nadzoruje przetwarzanie danych osobowych w Australii, kładąc nacisk na przejrzystość i ochronę prywatności.

Szwajcaria

Organizacja: Federalny Komisarz ds. Ochrony Danych i Informacji (FDPIC):

  • Odpowiednie prawo: federalna ustawa o ochronie danych (FADP)
  • Opis: FADP zapewnia uczciwe traktowanie danych osobowych w Szwajcarii, przyznając osobom fizycznym kontrolę nad informacjami o nich.

Singapur

Organizacja: Komisja Ochrony Danych Osobowych (PDPC):

  • Odpowiednie prawo: ustawa o ochronie danych osobowych (PDPA)
  • Opis: PDPA reguluje przetwarzanie danych w Singapurze, wzmacniając pozycję osób fizycznych i zachęcając do odpowiedzialnych praktyk w zakresie danych.

Stany Zjednoczone

Organizacja: Federalna Komisja Handlu (FTC):

  • Odpowiednie prawo: różne, w tym COPPA i ustawa HITECH
  • Opis: Federalna Komisja Handlu (FTC) egzekwuje przepisy dotyczące prywatności w Stanach Zjednoczonych, w tym ustawę o ochronie prywatności dzieci w Internecie (COPPA) i ustawę o technologii informacji zdrowotnej dla zdrowia ekonomicznego i klinicznego (HITECH Act). Wraz z kluczowymi ustawami FTC, te przepisy chronią konsumentów przed zwodniczymi i nieuczciwymi praktykami.

Organizacja: Biuro Prokuratora Generalnego:

  • Odpowiednie prawo: różne, w tym CCPA i CDPA
  • Opis: ponieważ Stany Zjednoczone nie mają jeszcze ogólnego kompleksowego prawa dotyczącego prywatności na federalnym poziomie, takiego jak GPDR, stanowe biura prokuratora generalnego egzekwują przepisy dotyczące prywatności, takie jak CCPA (California Consumer Privacy Act) i CDPA (Virginia Consumer Data Protection Act), dając osobom fizycznym kontrolę nad ich danymi.

Hongkong

Organizacja: Komisarz ds. prywatności danych osobowych (PCPD):

  • Odpowiednie prawo: rozporządzenie w sprawie danych osobowych (prywatności)
  • Opis: rozporządzenie w Hongkongu reguluje przetwarzanie danych osobowych, zapewniając sprawiedliwe traktowanie i ochronę prywatności.

Nowa Zelandia

Organizacja: Biuro Komisarza ds. Prywatności (OPC):

  • Odpowiednie prawo: ustawa o prywatności z 1993 r
  • Opis: ustawa o prywatności z 1993 r. w Nowej Zelandii promuje prawo do prywatności i przejrzyste przetwarzanie danych.

Chiny

Organizacja: Organ Ochrony Danych (DPA): Chińska Administracja Cyberprzestrzeni (CAC)

  • Odpowiednie prawo: ustawa o ochronie danych osobowych (PIPL), ustawa o cyberbezpieczeństwie (CSL)
  • Opis: PIPL i CSL w Chinach regulują dane osobowe i cyberbezpieczeństwo, nakładając obowiązki na organizacje.
zero | Ochrona przed naruszeniami prywatności

No Win, No Fee. Nasza opłata jest potrącana z odszkodowania, które uzyskamy dla Ciebie, więc nie masz nic do stracenia. Wypróbuj teraz ➡️

Czy za naruszenie prywatności przysługuje odszkodowanie?

Ochrona przed naruszeniem prywatności na dużą skalę często skutkuje odszkodowaniem dla osób, których dotyczy dane naruszenie. Dokładna kwota odszkodowania za naruszenie prywatności może się różnić w zależności od różnych czynników, takich jak lokalizacja użytkownika i zakres naruszenia danych.

Jeśli chcesz uzyskać odszkodowanie za naruszenie danych, musisz dołączyć do pozwu grupowego, znanego również jako pozew zbiorowy. Gdy to zrobisz, będziesz współpracować z partnerem zajmującym się sporami finansowymi, który zajmie się wszystkim za Ciebie. To my! Twoim zadaniem jest tylko złożyć wniosek, a następnie czekać na otrzymanie pieniędzy

Remunzo wykonuje całą ciężką pracę. Przygotowujemy pozew i pozywamy korporację do sądu. Korporacje nie chcą łatwo płacić pieniędzy, ale Remunzo będzie ciężko walczyć, aby uzyskać wypłatę ugody. Gdy do takiego pozwu dołączają tysiące osób, korporacja jest bardziej skłonna do zapłaty, a kwota wypłaty odszkodowania na osobę, tj. ile otrzymasz, jest zwykle wyższa.

Remunzo będzie na bieżąco informować o statusie rozliczenia. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ rozliczenie płatności może potrwać kilka miesięcy, zanim otrzymasz zapłatę.  


Szybko sprawdź swoją kwalifikowalność i kwotę odszkodowania za pomocą naszego prostego Szybkiego Narzędzia do Sprawdzania Wycieków Danych. W mniej niż 2 minuty dowiesz się, ile pieniędzy możesz otrzymać i będziesz mógł ubiegać się o odszkodowanie. Spróbuj!

Naruszenie danych a inne przypadki

Ochrona przed naruszeniem prywatności jest znana pod różnymi nazwami, co może wprowadzać zamieszanie. Niektóre z tych nazw oznaczają to samo, podczas gdy inne są nieco inne. Poniżej wyjaśniamy i porównujemy ze sobą te terminy.

Przykłady naruszenia danych

Sprawdź te rzeczywiste przykłady, aby uzyskać bardziej praktyczne zrozumienie tego, jak to działa i czego możemy się nauczyć.

attention | Ochrona przed naruszeniami prywatności

Zgłoś swoje odszkodowanie za naruszenie danych! Wypełnij nasz prosty formularz w 2 minuty i odkryj swoją potencjalną wypłatę.

Wnioski

Podsumowując, naruszenia prywatności mają miejsce, gdy ktoś uzyskuje dostęp do podanych przez Ciebie danych osobowych lub wykorzystuje je bez Twojej zgody. Może się to zdarzyć w wyniku działań hakerów, niewłaściwego wykorzystywania ich przez firmę, a nawet przypadkowo, w wyniku błędu ludzkiego lub systemowego. Konsekwencje mogą być poważne, od irytującego spamu, aż po poważne problemy finansowe, prawne i reputacyjne.

Przepisy i regulacje, takie jak GPDR i NIST Privacy Framework, istnieją po to, by chronić prywatność użytkowników i pociągać do odpowiedzialności nawet duże korporacje. Jeśli uważasz, że padłeś ofiarą nieautoryzowanego naruszenia prywatności, sprawdź, czy możesz kwalifikować się do odszkodowania.

question | Ochrona przed naruszeniami prywatności

Brakuje Ci innych wypłat z tytułu naruszenia ochrony danych? Wypróbuj nasz kalkulator odszkodowań i dowiedz się już teraz!

Często zadawane pytania

Jak zminimalizować lub zapobiec skutkom naruszenia danych?

Korzystanie z wirtualnych kart płatniczych z limitami wydatków i unikalnymi adresami e-mail do różnych usług może znacznie zmniejszyć ryzyko naruszenia danych. Jednorazowe wirtualne karty chronią finansowe dane, a niestandardowe adresy e-mail (takie jak “twojeimię+usługa@gmail.com”) pomagają zidentyfikować zagrożone usługi. Te strategie dodają warstwy bezpieczeństwa, minimalizując wpływ naruszeń na dane osobowe i finansowe.

Co zrobić po naruszeniu danych?

W przypadku naruszenia bezpieczeństwa danych należy niezwłocznie zmienić hasła do kont, których to dotyczy, tak aby były one silne i unikalne. Aktywuj uwierzytelnianie dwuskładnikowe dla dodatkowego bezpieczeństwa. Monitoruj swoje wyciągi finansowe i raporty kredytowe pod kątem wszelkich nietypowych działań. Powiadom swój bank lub dostawcę kart kredytowych o potencjalnym oszustwie. Zachowaj ostrożność w przypadku oszustw phishingowych po naruszeniu i rozważ zamrożenie kredytu. Na koniec zgłoś incydent odpowiednim władzom.

Czym jest zawiadomienie o naruszeniu danych?

Powiadomienie o naruszeniu danych to oficjalne ostrzeżenie od organizacji dla osób, których dane osobowe, w tym potencjalnie zagrożone hasła, mogły zostać ujawnione w wyniku naruszenia bezpieczeństwa danych. Powiadomienie to często może następować po ostrzeżeniach z usług takich jak Apple lub Google, wskazujących że “To hasło pojawiło się w wycieku danych“. Zawiera ona szczegółowe informacje o charakterze naruszenia, typach danych, których ono dotyczy, potencjalnych zagrożeniach i działaniach naprawczych organizacji. Zawiadomienie zawiera porady dotyczące środków ochronnych, takich jak zmiany haseł i monitorowania raportów kredytowych w celu złagodzenia szkód.

Czy mogę złożyć pozew i jak dołączyć do pozwu zbiorowego?

Tak, możesz złożyć pozew w związku z naruszeniem danych. Dzięki Remunzo dołączenie do aktywnego pozwu zbiorowego jest łatwe. Sprawdź swoje uprawnienia na naszej platformie, a jeśli Twoja sprawa jest aktywna, możesz dołączyć do pozwu. Remunzo zajmuje się wszystkimi postępowaniami prawnymi i negocjacjami w sprawie ugody. Procesy te mogą zająć trochę czasu, ale informujemy o nich na bieżąco. Skorzystaj z naszego Szybkiego Narzędzia do Sprawdzania Wycieków Danych, aby sprawdzić, czy kwalifikujesz się do dołączenia i ubiegania się o odszkodowanie.

Kiedy otrzymam wypłatę z tytułu naruszenia ochrony danych?

Czas oczekiwania na wypłatę odszkodowania z tytułu naruszenia danych jest różny i często wynosi kilka miesięcy od zawarcia ugody. Czynniki takie jak złożoność sprawy, liczba powodów i procedury prawne mają wpływ na harmonogram. Remunzo będzie na bieżąco informować o postępach w realizacji ugody, ale cierpliwość jest kluczowa, ponieważ procesy te mogą być długotrwałe.

Źródła

  1. Najczęściej zadawane pytania | NIST [Internet]. NIST. 2021. Dostępne pod adresem: https://www.nist.gov/privacy-framework/frequently-asked-questions
  2. Przepisy dotyczące ochrony danych i prywatności | Identification for Development [Internet]. Dostępne pod adresem: https://id4d.worldbank.org/guide/data-protection-and-privacy-laws
  3. Prywatność i bezpieczeństwo | Identyfikacja dla rozwoju [Internet]. Dostępne pod adresem: https://id4d.worldbank.org/guide/privacy-security
  4. Wolford B. Czym jest RODO, nowe unijne prawo o ochronie danych? Dostępne pod adresem: GDPR.eu. 2023. Dostępne pod adresem: https://gdpr.eu/what-is-gdpr/
  5. Często zadawane pytania | NIST [Internet]. NIST. 2021. Dostępne pod adresem: https://www.nist.gov/privacy-framework/frequently-asked-questions

Udział

newsletter | Ochrona przed naruszeniami prywatności

Bądź na bieżąco

    Subskrypcja oznacza zgodę na naszą politykę prywatności
    | Ochrona przed naruszeniami prywatności

    Autor

    Nasz zespół składa się z ponad 80 wykwalifikowanych prawników z 8 krajów i wielu partnerskich kancelarii prawnych pracujących nad Twoimi roszczeniami. Możesz nam zaufać, że dobrze zajmiemy się Twoimi roszczeniami. Pracujemy nad stworzeniem świata, w którym pozwanie dużych firm do sądu jest proste i dostępne dla każdego za pomocą kilku kliknięć, bez względu na posiadane pieniądze, umiejętności czy pochodzenie. Naszym celem jest zbudowanie przyszłości, w której wszyscy ludzie będą mogli łatwo bronić swoich praw i dochodzić sprawiedliwości.